Bitki wolowe po niemiecku

Lub może istnieć piękno lepszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie pełny i jedzący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być dobrze roztłuczony - na końcu, by mięso stało się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a zarazem nie tak dużo, by kotlet nie był zbyt wysoki, inaczej wyda na soczystości. Też w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w normalnej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, aby osiągnęło odpowiednią grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, jakim będziemy mogli sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. A przy znaczniejszej sumy kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub gdy używamy do nich mięso nieco niższej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w urzędach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością umieszcza się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można szybko zdjąć z sił, ponadto tłuczek do ciała jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w długiej ilości, albo z prostego mięsa, oszczędźmy sobie grup i zainwestujmy w dodatkowe urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle łatwa w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby wszystkie nasze steki były podzielone równomiernie, łatwo i szybko, to nie jest ciekawszego rozwiązania, gdy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje zatem taki istotny wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem prostym w obsłudze, w zachowaniu w czystości, dodatkowo nie przesadnie kosztownym, jak umiało się zdawać.