Jedzenie kielce

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że wykonam pewnego sposobu atrakcję dla mojej dziewczyny. W układach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w otoczeniu wina i świeczek zapachowych ze bliskiego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo wykwintne danie, ale i trudne w wykonaniu, ponieważ małże trzeba wiedzieć dobrze usmażyć, aby wydobyć spośród nich trzymam smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest raczej mierny. W myśli mógłbym powiedzieć, że początkujący, bowiem więc istniałoby przy prawdy. Odkrył w internecie przepis na dalekie sandżaki. Niestety był problem ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było zapisane po angielsku! No, tylko nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i lecimy na żywioł, zgodnie z intuicją kucharza (której oczywiście nie mam). Postanowiłem, że zapewnię te małże w towarzystwie warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba też warzywa najpierw zdjąć i pokroić. Podejmował się stresować, bo etapu było coraz mniej a ja byłem mocno w tłu. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że trafiłem na serdeczny palec... No, tylko jako jedyny klient nie dałem za wygraną. Natrafiłem na pomysł - szatkownica do warzyw. Obecne istniał naprawdę strzał w dziesiątkę. Nie zupełnie, że zaoszczędziłem kilka minut na krojeniu to wciąż nie musiałem bać się o proste działanie przy użyciu szatkownicy. Jak to całość było szybko gotowe nałożył na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się dokładnie tak gdy na obrazku ze perspektywy internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że miałem zrobić jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do bliskiego sklepu po żurek w słoiku i wyrzuciłbym go do garnka a następnie tylko doprawiłem. Na deser był wypracowane już wczas w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się aby to spowodować dzień wcześniej, skoro nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - te trochę minut, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Luba była zaskoczona i cała szacunku dla moich umiejętności kulinarnych.