Kotlet schabowy faszerowany pieczarkami i serem

Tajemnicą idealnego schabowego, czy te kotleta wołowego, jest jego dobra struktura. Nazywa to, że aby otrzymać ciało nie tylko pomocne w smaku, ale jeszcze odpowiednio kruche, czyste i wysmażone, trzeba nadać mu odpowiednią grubość, bądź oraz może - płaskość.

Zakup kotleciarki do ubijania mięsa nie jest przydatny w przeciętnym gospodarstwie domowym, w jakim potrzeba roztłuczenia mięsa na kotlety jest raz na kilka dni, jednak istnieje zatem niezbędny zakup do celów gastronomicznych, w których codziennie przygotowuje się wiele sztuk mięsa na kotlety.

Kotleciarka maga dana jest do mielenia mięsa na idealnie płaskie, równo roztłuczone kotlety. Dzięki temu kotlet na pełnej naszej wielkości jest rozgnieciony na taką samą grubość, co stanowi niesłychanie ważne podczas doprawiania i smażenia kotletów. W restauracjach, w jakich posługuje się dużo kotletów schabowych, bądź w biurach garmażeryjnych, gdzie wydziela się gotowe kotlety schabowe w licznej kwot każdego dnia, kotleciarka jest celowym zakupem. To jednak pewna inwestycja, bo dzięki temu elektrycznemu wyposażeniu nie potrzeba angażowania do tłuczenia kotletów pracownika. Wystarczy włożyć kawałek mięsa w odpowiednie miejsce urządzenia, i po kilkorgu sekundach przekazać go dokładnie roztłuczonego.

W gastronomii bardzo często obraca się urządzenia elektryczne, które przyspieszają proces przygotowywania potraw dzięki ich mocnej i zawodowej obróbce i rozdrobnieniu. Nie odda się ukryć, że podczas robienia kotletów wiele czasu bierze nie tyle smażenie, pieczenie, czy gotowanie, lecz tylko przygotowanie ciała do smażenia. Gdy kotletów do wykonania jest dużo, wówczas warto wziąć po urządzenie zaprojektowane specjalnie po to, aby uprościć nam pracę, i przyspieszyć cały proces przygotowywania potrawy dla polskiej wygody.