Produkcja czekolady polska

kasy elzab

Czekolada stanowi pewnym spośród najbardziej atrakcyjnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, kieruje się ją w moc możliwościach. W prawie wszystkim sklepie można zakupić wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Znana jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy również mocna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym czasem jej wywoływania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, natomiast w rezultacie tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w relacji od tego który produkt chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dalej w toku automatycznym. Po przekroczeniu tych procesów przedstawia ona budowa sypką, którą nazywa się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do realizacji czekolady wskazane jest użycie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się także na sucho kiedy a na mokro. Proces konszowania na gorąco jest pierwszym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji dokonuje się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i charakterystyczny połysk.