Wyposazenie sklepow nowy targ

gasgard

Aby otworzyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble oraz dodatki są potrzebne w biznesie z materiałami mięsnymi?

Przede wszystkim trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich magazynuje się i daje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje dużo sposobów chłodni, które sprawdzą się w zakładzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Ponadto jest z urządzeniami mrożącymi, w jakich pozostawia się mięso – wśród nich zamienia się witryny, zamrażarki, wyspy bądź i szafy mroźnicze. Doskonałym programem, szczególnie w krótszych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto nosić nie jedynie w składzie, lecz oraz w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Plasuje się ją pod wystawą, dzięki czemu właściwie można uzupełniać materiał na półkach ekspozycyjnych. Przydatna jest wyjątkowo lada ekspediencka, na jakiej wycina się i pakuje towar. W liczniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo niezbędne jest stanowienie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, człowieka do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w sklepie mięsnym to siła, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna pamiętać dostatecznie zdrowy plus czytelny wyświetlacz, tak aby zarówno sprzedawca, jak i klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem wskazany jest do cięcia mięsa z kością. Również jest z nożami do krojenia mięsa, więcej nie warto na nich dbać. Z serii dobra krajalnica powinna mieć regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic przygotowane są z chromowanej stali węglowej czy byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto konieczne jest zaopatrzenie się w wilka do ciała, służącego do prowadzenia mięsa na żądanie klienta. Chociaż nie jest obecne poważny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych wskazana jest zarówno kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Niezbędne jest te zainstalowanie klimatyzacji, która dobra stanowi w zachowaniu dobrej temperatury w klasie sprzedaży – szczególnie latem. Duże jest również oświetlenie, które potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin otrzymujących się na ekspozycji.